Sanasta ”Google-mainonta” mieleen tuleva ajatus on Googlen hakukone ja siellä näkyvät tekstimainokset, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä esimerkiksi bannerimainokset uutissivustoja selatessa tulevat ja millä perusteella niitä näytetään juuri sinulle?
Näitä mainoksia näytetään Google Display -verkoston avulla kuva-, teksti- ja videomuodoissa. Google Display -verkoston kumppanuussivustot käsittävät miljoonia sivustoja ja tavoittavat jopa 90 % internetin käyttäjistä.
Display-mainontaa voi osittain verrata perinteiseen mainontaan, esimerkiksi mainoskyltteihin. Asiakas näkee verkossa mainoksen samaan tapaan kuin liikenteessä autoilija näkee mainoskyltin. Hän ei siis aktiivisesti ”etsi” tuotetta tai palvelua toisin kuin hakumainonnassa.
Tässä tekstissä keskitymme siihen, kumpi mainonnan tyyppi kannattaa valita kohdentamisen, toimialan, budjetin ja tavoitteiden kannalta.
Kuten taulukosta näkee, Display-verkostolla ja hakumainonnalla on paljon eroja, joita lähdemme nyt purkamaan yksityiskohtaisemmin.
DISPLAY-MAINONTA:
Sivuston sisällön ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.
Demografisten tekijöiden mukaan.
Uudelleenmarkkinointi eli remarketing
Avainsanojen perusteella.
Valitsemillasi sivuilla.
HAKUMAINONTA:
Avainsanojen perusteella.
Alueen perusteella.
Vaikka Display-mainonnassa on paljon eri kohdentamisen keinoja, hakumainonta voittaa tässä osiossa, koska tuotetta tai palvelua etsitään aktiivisesti. Hakutuloksiin keskitytään myös paremmin kuin bannerimainoksiin, koska jälkimmäinen voidaan nähdä sivuja selatessa ”ylimääräisenä”, eikä sille anneta välttämättä niin paljon painoarvoa.
Display-mainosten näkyvyyttä voi myös haitata mainoksenestolaajennukset, jolloin mainoksesi ei näy ollenkaan niille, joilla on mainokset poistava sovellus käytössä alustallaan. Google on kuitenkin tehnyt mainokset sallivia sopimuksia esimerkiksi AdBlock-kehittäjien kanssa, jotta ne näkyvät muun muassa suurimmilla verkkosivuilla.
Hakumainonnassa samanlaista ongelmaa ei ole, koska mainokset ovat tekstiformaatissa.
Onko tuotteesi tai palvelusi tunteita herättävä tai visuaalisesti kiinnostava, kuten esimerkiksi ulkomaanmatkat vai perinteisempi palvelu, kuten putkiasennus?
Visuaalisesti kiinnostava tarjooma voi menestyä hyvin Display-mainonnalla, koska asiakas konkreettisesti näkee tuotteen ja se voi herättää uuden tarpeen tai saada harkitsemaan uudelleen tuotteen tai palvelun ostoa. Myös uusi, erilainen tuote (esim. uudenlainen elektroniikka tai teknologia) hyötyy näkyvyydestä Display-verkostossa, koska asiakas ei muuten osaisi hakea sitä Google-haussa.
Hakumainonta on usein parempi vaihtoehto perinteisille palveluille tai tuotteille, koska näitä haetaan paljon muutenkin, eli niillä on korkea hakuvolyymi. Hakumainonta on myös tästä syystä keskimäärin kalliimpaa.
Jos yrityksesi kuitenkin on pieni ja sinulla on rajallinen budjetti käytettävissä, hakumainonnalla saat enemmän ja helpommin konversioita, jolloin sinulle jää myös enemmän katetta.
Tietoa yksittäisten avainsanojen hinnoista ja hakumääristä voit selvittää Googlen avainsanatyökalun avulla.
Hakumainonnan avulla täytät usein nopeastikin ja yksioikoisesti asiakkaan tarpeen, esimerkiksi rikki menneen putken ja saat näin ollen konversioita suoraviivaisemmin.
Display-verkoston avulla tarkoitus on luoda kysyntää ja täyttää jokin tietty tarve, jota asiakas ei itse vielä osaa tunnistaa. Mielikuvien ja hyvän sisällön avulla on mahdollista kasvattaa luottamusta ja tunnettuutta sekä pidemmällä aikavälillä saada liidejä että tuloksia.
Display-verkosto ei välttämättä ole parhain paikka toteuttaa ”osta nyt!” -tyylistä markkinointia, vaan luoda mielenkiintoista sisältöä, joka saattaisi kiinnittää potentiaalisen asiakkaan huomion pienin askelin. Uudelleenmarkkinoinnissa tietysti voi edetä vikkelämmin, koska asiakas on jo käynyt sivuillasi ja harkinnut tuotteen tai palvelun hankkimista.
Loppujen lopuksi paras mainosstrategia on se, jolla pitkällä tähtäimellä saat eniten tuottoa. Jos et AdWordsissa saavuta haluamiasi tavoitteita, vika voi löytyä myös itse mainoksista, hintatarjousten ja tavoitteiden määrittelystä tai tuotteesta tai palvelusta.
Mainontatyypin valitseminen riippuu:
Toimialasta
Budjetista
Tavoitteista
Turvallinen tapa on aloittaa hakumainonnalla ja sitten laajentaa Display-mainontaan, kun hakumainonnalla on saatu hyviä tuloksia tai halutaan saada asiakkaat takaisin yrityksesi verkkosivuille. Usein ei kannatakaan laittaa kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauttaa sijoitukset myös mainonnassa.
Janne Lumikko
CEO, Founder
+358 40 778 6545
janne@raakamedia.fi
Raaka Media Oy
Itäkatu 1-5
00930 Helsinki
Y-tunnus: 0929523-9
Janne Lumikko
CEO, Founder
+358 40 778 6545
janne@raakamedia.fi
Raaka Media on sertifioitu Google Partner - digitoimisto. Se tarkoittaa, että olemme saavuttaneet asiakkaillemme tuntuvaa tulojen kasvua Google-mainonnalla.
ELY-keskuksen kehittämispalveluiden puitetoimittajana voimme tarjota yrityksellesi markkinoinnin strategista suunnittelua julkisen rahoituksen tukemana.
© Raaka Media Oy
Raaka Media Oy
Itäkatu 1-5
00930 Helsinki
Y-tunnus: 0929523-9
Janne Lumikko
CEO, Founder
+358 40 778 6545
janne@raakamedia.fi
Raaka Media on sertifioitu Google Partner - digitoimisto. Se tarkoittaa, että olemme saavuttaneet asiakkaillemme tuntuvaa tulojen kasvua Google-mainonnalla.
ELY-keskuksen kehittämispalveluiden puitetoimittajana voimme tarjota yrityksellesi markkinoinnin strategista suunnittelua julkisen rahoituksen tukemana.
© Raaka Media Oy