Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Jaa sosiaalisessa mediassa

Google mainonnan hinta – kuinka paljon Google AdWords -mainonta maksaa?

Jos harkitset Google AdWords -mainonnan aloittamista markkinoinnin ja myynnin tueksi, yksi päällimmäisistä kysymyksistäsi saattaa olla paljonko mainostaminen Googlessa maksaa?

Tekstin luettuasi opit:

 • Mistä Google AdWords -mainonnan hinta tulee ja mitkä ovat sen pääperiaatteet
 • Google AdWords -mainonnan budjetin suunnittelun
 • Kuinka säästät rahaa ja tehostat Google AdWords -mainontaa
 • Mistä työkulut koostuvat mainonnan suunnittelun ja toteutuksen ulkoistuksessa ammattilaiselle

Google AdWords -mainonta perustuu mainoshuutokauppaan, missä lähtökohtaisesti eniten tarjoavat mainostajat saavat mainoksensa näkyviin hakutulosten paalupaikoille. Google AdWords -mainonnan hinta riippuu myös useasta muusta tekijästä, kuten käytössäsi olevasta hintatarjousstrategiasta. Voit esimerkiksi maksaa Googlen hakuverkostossa klikkauskohtaisen hinnan mukaan tai Googlen Display-verkostossa tuhannen näyttökerran mukaan.

Tässä tekstissä käsittelemme hakuverkoston manuaalista klikkauskohtaista hintatarjousta, mistä on hyvä lähteä liikkeelle hakuverkoston kampanjaa rakennettaessa. Manuaalinen klikkauskohtainen hintatarjous perustuu cost per click (CPC)-malliin, eli maksat mainonnasta Googlelle vain niistä kerroista, kun mainostasi klikataan.

Käytettäessä manuaalista klikkauskohtaista hintatarjousta, avainsanoille määritetään korkein klikkauskohtainen hintatarjous, mikä on yhdestä klikkauksesta veloitettava enimmäissumma. Määrität siis korkeimman klikkauskohtaisen hintatarjouksen AdWords -mainonnassa käytettäville avainsanoille, jotka käynnistävät tekstimainostesi esittämisen Googlessa.

Oletetaan, että korkein klikkauskohtainen hintatarjouksesi tietylle avainsanalle on 0,50 €, eli olet valmis maksamaan tämän hinnan siitä, että mainostasi klikataan Googlessa. Kun esimerkiksi 50 ihmistä näkee mainoksesi ja tästä joukosta viisi klikkaa mainostasi, maksat tällöin Googlelle 5 klikkausta x 0,50 € eli 2,50 €.

Usein todellinen klikkihinta on kuitenkin pienempi kuin asettamasi korkein hintatarjous, eli tässä tapauksessa > 0,50 €. Tämä johtuu siitä, että Google AdWords -huutokaupassa maksat vain sen verran mitä vaaditaan mainoksesi sijoittelusta hakutuloksissa.

Esimerkki

Oletetaan, että korkein klikkauskohtainen hintatarjouksesi on 0,50 € ja mainoksesi sijoittuu ensimmäiseksi hakutuloksissa. Alapuolella olevan mainoksen korkein klikkauskohtainen hintatarjous on 0,35 € ja sijoittuu toiseksi hakutuloksissa. Google automaattisesti pienentää klikkihintaasi, koska säilytät mainoksesi sijainnin pienemmälläkin hintatarjouksella, joka on siis 0,36 €.

Toinen asia, joka vaikuttaa mainoksesi sijoitteluun ja klikkihintaan on laatupisteet.

Säästä klikkihinnoissa ja paranna mainossijoittelua laatupisteillä

Google haluaa tarjota käyttäjilleen mahdollisimman hyvän käyttäjäkokemuksen ja hyödyllisimmät hakutulokset.

Tästä syystä Google arvioi mainoksesi hyödylliseksi laatupisteiden (asteikolla 1 – 10) avulla. Laatupisteet koostuvat odotetusta klikkausprosentista, mainoksen osuvuudesta ja laskeutumissivun käyttökokemuksesta. Ne voivat parantaa mainossijoitteluasi ja myös pienentää klikkihintaa.

Varmista aina, että mainonta on suunniteltu kokonaisuudessaan mahdollisimman osuvaksi. Jos esimerkiksi asiakas etsii pakettiautoa, on sanan ”pakettiauto” hyvä löytyä mainostekstistä sekä laskeutumissivulta, minne mainonta ohjaa. Tämä vaikuttaa suoraan odotettuun klikkausprosenttiin, mainoksen osuvuuteen sekä aloitussivun käyttökokemukseen ja sitä kautta laatupisteisiin.

Huonosti suunnitellut avainsanat ja mainostekstit sekä laskeutumissivun huono käyttökokemus pienentävät laatupisteitäsi, jolloin mainoksesi sijoittuu hakutuloksissa epäsuotuisasti ja maksat klikeistä keskimäärin enemmän. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että rakennat ja suunnittelet kaiken huolella kuntoon ennen mainostamisen aloittamista.

 

Päiväbudjetti ja kuukausittainen mainosbudjetti

Voit asettaa kullekin mainoskampanjallesi päiväbudjetin eli määrän, jonka olet valmis käyttämään mainontaan päivässä. Jos esimerkiksi olet asettanut päiväbudjetiksi 50 €, tarpeeksi usean mainosklikkauksen jälkeen mainoksesi lakkaa näkymästä loppupäivän osalta, koska päiväkohtainen budjetti on täyttynyt. Google itse neuvoo aloittelijoita kokeilemaan 10 – 50 € päiväbudjettia.

Päiväbudjetin saat jakamalla kuukausibudjetin (määrä, jonka olet valmis käyttämään AdWords -mainontaan kuukaudessa) kuukauden keskimääräisellä päivien määrällä (30,4).

Jos esimerkiksi käytät kuukaudessa 200 € mainontaan, päiväbudjettisi on:

200 € / 30,4 = 6,578… ~ 6,60 € / pv

Joinain päivinä, kun mainoksesi ovat erityisen suosittuja, Google saattaa käyttää jopa kaksi kertaa päiväbudjettisi verran rahaa näille päiville, jotta saat täyden hyödyn mainoksistasi irti. Tämä ylijäämä kuitenkin tasataan hiljaisempina päivinä. Sinulta ei siis laskuteta ikinä enempää, kuin mitä saadaan kertomalla päiväkohtainen budjettisi keskimääräisellä kuukausien määrällä (30,4).

Normaalilla näytöllä mainoksiasi näytetään tasaisesti koko päivän ajan, kun taas nopeutettu näyttö näyttää mainoksiasi, kunnes budjettiraja on ylitetty. Normaali näyttö on siis paremmin optimoitu ja se on usein parempi vaihtoehto, jos yritykselläsi on rajoitettu budjetti käytettävissä.

Google ehdottaa suositeltua budjettia, jos kampanja ei toimi tehokkaasti budjetin rajoittaessa sitä. Google ei kuitenkaan ehdota suositusta, jos päiväbudjettisi täyttyy harvoin tai jos kampanjasta on kerääntynyt rajoitetusti tietoa.

 

Mitä on hyvä ottaa huomioon Google AdWords -mainonnan kuukausibudjetin suunnittelussa?

 1. Liiketoiminta ja toimiala

Mikä on yrityksenne liiketoiminta ja kuinka kilpailtua tuotteidenne tai palveluidenne mainostaminen on Googlessa? Mitä kilpaillumpi toimiala, sitä suurempi on yksittäisestä klikkauksesta maksettava hinta. Tietoa yksittäisten avainsanojen hinnoista ja hakumääristä voit selvittää Googlen avainsanatyökalun avulla.

 1. Tavoitteet

Kuinka paljon haluat mainonnan Googlessa tuovan konversioita, eli tiettyjä ennalta määritettyjä toimintoja? Konversio voi olla esimerkiksi yhteydenottolomakkeen lähetys verkkosivuilla. Määritä millaisen pääoman olet valmis sijoittamaan mainontaa ja millaista tuottoa odotat mainonnalta. Jotta voit arvioida sijoitetun pääoman tuottoprosenttia (ROI), tulee sinun määrittää konversiot AdWordsin hallintapaneelissa tai Google Analyticsissa. Kikkaa tästä saadaksesi lisätietoa sijoitetun pääoman tuottoprosentista.

 1. Kampanjan laajuus

Kuinka montaa tuotetta tai palvelua haluat mainostaa ja onko mainostus jatkuvaa vai määräaikaista?

Rajoitettu budjetti vaikuttaa oleellisesti näkyvyyteen. Huomioi myös, että mitä useampi tuotekategoria yritykselläsi on (esim. tietokoneet, puhelimet jne.), sitä enemmän AdWordsissa täytyy tehdä kampanjoita ja mainosryhmiä, jotta mainoksesi kohdentuvat näitä hakeville ihmisille. Tämä lisää myös avainsanojen määrää, mikä kasvattaa tarvittavan budjetin määrää.

Mitä rajoitetumpi budjetti, sitä tarkemmin kannattaa miettiä:

 • Korkein klikkauskohtainen hintatarjouksesi avainsanoillesi. Korkeat hintatarjoukset voivat nopeasti syödä päiväkohtaista budjettiasi ja mainoksesi lakkaa näkymästä loppupäivän osalta.
 • Aikaväli, milloin mainoksesi näkyvät (esim. aamu tai ilta).
 • Mitä ovat tuotteesi tai palvelusi, joista kertyy parhaiten myyntikatetta?

Keinoja säästää rahaa ja saada parempia tuloksia Google AdWords -mainonnassa

 • Perusasiat kuntoon

Jotta Google AdWords -mainonnasta saa kaiken hyödyn irti, yrityksen verkkosivujen, kampanja- ja mainosryhmärakenteen, avainsanojen, mainostekstien sekä hintatarjousten täytyy olla kunnossa ennen mainostamisen aloittamista.

Varmista myös seuraavat asiat:

 • Ota käyttöön AdWordsin mainoslaajennukset

Mainoslaajennukset antavat asiakkaille lisätietoa ja vaikuttavat olennaisesti ostopäätökseen. Tyypillisiä mainoslaajennuksia ovat esimerkiksi puhelinpainike, sijaintitiedot, lisätekstit ja linkit tietyille verkkosivustosi sivuille. Mainoslaajennukset parantavat näkyvyyttä sekä lisäävät mainosten klikkausprosenttia. Lue lisää mainoslaajennuksista.

 • Laskeutumissivun skaalautuvuus

Varmista, että mainoksesi laskeutumissivu toimii kaikilla laitteilla (mobiili, tietokone, tabletti). Huono käyttökokemus johtaa korkeaan poistumisprosenttiin ja maksat turhaan mainosklikeistä.

 • Laskeutumissivun toimintakehotteet

Haluathan, että asiakas tekee haluamasi toiminnon verkkosivuillasi. Tämä voi olla esimerkiksi yhteydenottolomakkeen lähettäminen. Tästä syystä varmista, että sivustollasi on toimintaan kehottavia painikkeita, kuten ”Jätä yhteydenottopyyntö tästä!”.

 • Verkkosivujen nopeus

Varmista, että nettisivusi toimii ja latautuu nopeasti millä tahansa laitteella. Loppujen lopuksi taistelet ihmisten ajasta, joten sivujesi latautuessa hitaasti he eivät jää odottamaan sen avautumista ja maksat turhaan klikeistä. Voit tarkistaa verkkosivujesi nopeuden Google PageSpeedin avulla ja Google ehdottaa sinulle tarvittaessa parannusehdotuksia.

 • Varmista kysyntä tuotteellesi tai palvelullesi

Tämä voi vaikuttaa itsestään selvältä, mutta jotta Google-mainonnasta ylipäätään olisi hyötyä yrityksellesi, varmista kiinnostus tuotetta tai palveluasi kohtaan. AdWords-mainontaa ei kannata käyttää oikotienä myyntiin, vaan sen tukena. Todennäköisesti menetät vain lisää pääomaa, jos tarjontasi on vanhentunut, siinä on parantamisen varaa tai sille ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi kysyntää.

 • Aseta mainoksen klikkihinta (CPC) manuaaliseksi

Automaattinen klikkihinta voi olla hyvä, jos yritykselläsi ei ole aikaa seurata ja muokata hintatarjouksia. Google automaattisesti seuraa kilpailijoita, muokkaa klikkihintoja ja optimoi mainokset niin, että saat mahdollisimman monta klikkiä asettamallesi budjetille. Usein kuitenkin päädyt maksamaan klikkauksista enemmän kuin manuaalisella asetuksella, jolloin pitkällä aikavälillä katteesi kärsii, vaikka saisit konversioita.

 • Tee jokaista mainosryhmää kohden vähintään kolme laadukasta mainosta

Saat laadukkaampia klikkauksia, jos mainoksesi ovat tarkkaan kohdennettuja. Jos asiakas esimerkiksi etsii sohvaa, asiakas todennäköisesti klikkaa osuvampaa sohvamainosta mieluummin kuin yleistä huonekalumainosta.

Jos yrityksesi tekee esimerkiksi putkitöitä, tee jokaiselle mainosryhmälle (esimerkiksi putkiasennus ja putkisaneeraus) vähintään kolme erilaista mainostekstiä. Google kerää dataa jokaisen mainosryhmän mainoksistasi ja valitsee näistä kolmesta käytettäväksi parhaiten suoriutuvan mainoksen puolestasi.

 • Ajattele sesonkia

Esimerkiksi muoti- ja vaatetusalalla sesongit voivat olla erittäin tärkeitä aikoja myynnille ja silloin kannattaa kohdentaa mainostusta tiettyihin tuotteisiin, esimerkiksi keväällä ja kesällä pukuihin ja talvella takkeihin. Kannattaa myös muistaa, että AdWords -mainonnan voi keskeyttää milloin tahansa, jos se ei ole ajallisesti yrityksellesi kannattavaa. Esimerkiksi et varmaankaan haluaisi mainostaa talvikunnossapitoa enää kesällä.

 • Määritä milloin mainoksiasi näytetään

Voit asettaa aikavälin mainoksillesi eli rajata mihin aikaan ne näkyvät. Jos esimerkiksi tiedät, että kohderyhmäsi selaa nettiä, tekee Google-hakuja tai vierailee nettisivuillasi iltaisin, voit asettaa mainoksesi näkymään ilta-aikaan.

 • Aseta alue, jossa mainoksesi näkyvät

Kohdista mainoksesi sinne, missä asiakkaasi ovat. Jos esimerkiksi toimit pääkaupunkiseudulla, et todennäköisesti halua mainostesi näkyvän koko Suomessa. Voit myös muuttaa ja muokata alueasetuksia milloin tahansa.

 • Optimoi mainontaa säännöllisesti

Yksi suurimmista virheistä AdWords -mainonnassa on jättää kampanjat taustalle pyörimään niiden aloitettua. Seuraa kampanjoiden menestystä säännöllisesti. Muokkaa ja rakenna tarvittaessa uusia kampanjoita ja mainosryhmiä. Seuraa hakutermiraportteja ja lisää avainsanoja sekä negatiivisia avainsanoja. Paranna nykyisiä mainostekstejä ja tee tarpeen mukaan uusia. Kannattaa myös harkita päiväkohtaisen budjetin nostamista, jos budjettisi on rajoitettu ja mahdollisuus on tavoittaa entistä suurempi joukko potentiaalisia asiakkaita. Varmista lisäksi aina, että asetuksesi ovat kunnossa (esim. mainosten esiintymisen aikaväli ja alue).

 

Google AdWords -mainonnan toteuttaminen ulkoisella digimarkkinointiyrityksellä

Google AdWords vaatii jatkuvaa ylläpitoa, jos haluaa mahdollisimman hyviä tuloksia. Ulkoistamalla mainonnan suunnittelun ja toteutuksen ammattilaiselle, säästät itse myös aikaa ja voit keskittyä omaan ydinosaamiseesi. Työkulut ovat hyvin paljolti riippuvaisia kampanjasi laajuudesta ja kuukausittaisesta mediabudjetista.

Ulkoistaessa mainonnan suunnittelun ja toteutuksen digitaalisen markkinoinnin yritykselle, työstä aiheutuvia kuluja syntyy:

 • Kampanja- ja mainosryhmärakenteiden suunnittelusta
 • Avainsanojen ja mainostekstien suunnittelusta
 • Asetusten ja kampanjoiden ylläpidosta, kehittämisestä ja optimoinnista
 • Kampanjatulosten analysoinnista ja raportoinnista
 • Markkinatutkimuksesta (kilpailijoiden tuotteet ja palvelut, tarjoukset ja mainokset)

 

Tiivistelmä

Google AdWords- mainonnan hinta koostuu:

 • Hintatarjousstrategiasta
  • maksatko klikeistä vai näyttökerroista
 • Korkeimmasta klikkauskohtaisesta hintatarjouksesta
  • Mitä enemmän olet valmis maksamaan yhdestä klikistä, sitä paremmin mainoksesi sijoittuu hakutuloksissa. Mainoksen osuvuus ja laatu (vrt. laatupisteet 1-10) pienentävät klikkihintaa ja parantavat sijoittelua hakutuloksissa.
 • Tarvittavasta mainosbudjetista
  • Liiketoiminta ja toimiala
   • Paljon kilpailua -> yhdestä klikistä joutuu keskimäärin maksamaan enemmän
  • Tavoitteet
   • Haluttu konversiomäärä ja tuotto?
  • Kampanjan laajuus
   • Mitä useampi tuote tai palvelu, joita halutaan mainostaa, sitä enemmän mainosryhmiä joudutaan luomaan osuvuuden takaamiseksi
   • Mainostaminen jatkuvaa vai määräaikaista?
  • Rajoitettu budjetti vaikuttaa oleellisesti näkyvyyteen
 • Mainonnan ulkoistamisesta

 

Oikeissa käsissä Google AdWords voi olla erittäin toimiva mainostuksen keino esimerkiksi myynnin tukena.

Ota yhteyttä, jos tarvitset apua yrityksesi Google AdWords -mainonnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Autamme mielellämme!